in,

Semak Kedudukan Dalam Kelas 2020 Online

Ramai ibu bapa dan penjaga pelajar yang masih tidak tahu bagaimana menyemak Kedudukan dalam Kelas (KDK) anak mereka. Untuk makluman, SAPS Ibu Bapa semak kedudukan dalam kelas 2020 boleh disemak secara online melalui applikasi Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS).

Selain semakan kedudukan dalam kelas, kedudukan keseluruhan tingkatan/ aliran juga ada dipaparkan semasa membuat semakan SAPS. Ianya sekaligus memberikan gambaran kedudukan kelas para pelajar untuk pembelajaran tahun hadapan.

Semak Kedudukan dalam Kelas 2018 Online

Semak Kedudukan Dalam Kelas 2020 Online

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah atau ringkasnya SAPS adalah merupakan satu sistem penyimaanan data pelajar. Ianya diasaskan oleh Menteri Pelajaran Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin sewaktu beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Berikut dikongsikan cara membuat semakan SAPS Ibu Bapa Kedudukan Kelas 2018 yang dapat dikongsikan untuk panduan ibu bapa. penjaga dan pelajar.

Sistem semakan SAPS Ibu Bapa boleh diakses dan digunakan dalam mengetahui keputuan peperiksaan murid-murid sekolah rendah daripada Murid Tahun 1 hingga Murid Tahun 6. Selain itu, Semakan SAPS juga memaparkan keputusan peperiksaan murid-murid sekolah menengah dari murid tingkatan 1 hingga ke tingkatan 5.

Keputusan peperiksaan pelajar yang boleh disemak dalam Sistem SAPS adalah seperti berikut :-

  • Ujian 1 dan Ujian 2
  • Peperiksaan Pertengahan Tahun
  • Peperiksaan Akhir Tahun
  • Trial Exams (Peperiksaan Percubaan) untuk UPSR, PT3 dan SPM

Keputusan penuh peperiksaan awam seperti UPSR, PT3 dan SPM walaubagaimanpun tidak boleh disemak melalui Sistem SAPS. Anda boleh membuat semakan seperti arahan daripada KPM semasa keputusan peperiksaan tersebut diumumkan secara rasmi.

Semakan SAPS Ibu Bapa Kedudukan Kelas Online

  • Keputusan kedudukan dalam kelas boleh disemak di SAPSNKRA

Cara Semakan SAPS Ibu Bapa Terkini

LANGKAH 1 : CARIAN MURID

  • SILA MASUKKAN NOMBOR SIJIL LAHIR / KAD PENGENALAN PELAJAR (TANPA “-” atau “SPACE”)

LANGKAH 2 : CARIAN SEKOLAH

  • SILA MASUKKAN MAKLUMAT SEKOLAH PELAJAR, SEKOLAH TERKINI ATAU SEBELUM INI
  • Negeri :  Nama Sekolah

Semoga kewujudan sistem Semakan SAPS ibubapa yang diwujudkan oleh Kementerian Pendidikan ini bermanfaat buat semua. Moga ianya dapat ditambahbaik dari masa kesemasa untuk kelancaran sistem yang terbaik.

Moga Semakan SAPS dapat membantu ibu bapa dalam memantau dan membantu meningkatkan prestasi akademik para pelajar secara tidak langsung. Tahniah kepada pelajar yang mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang./>

Semakan Keputusan SBP Tingkatan 1 2018 Online

Semakan Keputusan SPM 2017 Online Dan SMS

Semak Keputusan SPM 2017 Online Dan SMS